Scrisoare către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Preafericirea Voastră Părinte Patriarh,

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 20 septembrie 2019 ați spus Preafericirea Voastră cu privire la Sfintele Canoane că „sunt geamanduri care îţi arată să nu mergi mai departe că te îneci în erezie, în schismă, în neascultare şi în dezbinare[1], afirmație care m-a bucurat și pe care am apreciat-o.

Conform cu afirmația Preafericirii Voastre a fost și răspunsul oferit de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul unei emisiuni la postul de radio al Arhiepiscopiei pe care o păstoreşte, unei românce stabilite în Anglia la întrebarea dacă este păcat sau nu să participe la slujbele oficiate de cultul romano-catolic. Respectiva persoană a lăsat de înțeles, cu claritate, că a încălcat Sfintele Canoane. Încălcarea a fost bineînțeles din neștiință. Răspunsul oferit de ÎPS Teodosie a fost conform cu învățătura Bisericii: este mare păcat să participe la slujbele altor culte și i-a oferit și soluția canonică, aceea de a participa la slujbe la o altă Biserică Ortodoxă Locală – Greacă, Sârbă sau Rusă – având în vedere că nu există o parohie a Bisericii Ortodoxe Române acolo unde locuiește, conform spuselor persoanei care a adresat îndrebarea.

O zi mai târziu, pe data de 3 octombrie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, dl. Vasile Bănescu l-a contrazis public pe ÎPS Teodosie, dând de înțeles prin declarația domniei sale că Arhiepiscopul Tomisului a greșit în răspunsul Înalpreasfinției Sale, oferind, fără intenție vreau să cred, apă la moara unor jurnaliști lipsiți de moralitate, etică profesională și inculți din punct de vedere teologic, care nu ratează nicio ocazie pentru a-l ataca pe ÎPS Teodosie și Biserica noastră. Totodată prin declarația făcută Dl. Bănescu a arătat că se delimitează și de învățătura Bisericii, scandalizând astfel mulți credincioși ai Bisericii noastre. Mai jos redau declarația dl. Bănescu:

Vechile ziduri ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în aceasta lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor. A ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decat acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței. Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate, inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credința, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinței și a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa și sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onoreaă profund în orice context ne-am afla”.

Părinte Patriarh, Preafericirea Voastră cunoașteți prea bine diferendele dintre învățătura Bisericii și cea a diferitelor grupări religioase eterodoxe și de ce nu poate un ortodox să aibă comuniune cu eterodocșii, în cazul de față romano-catolicii, la care până și învățătura despre Dumnezeu este diferită de cea a Bisericii.

Din declarația dl. Bănescu se înțelege că diferendele dintre ortodocși și romani-catolici nu sunt esențiale pentru rămânerea în dreapta credință, ci doar „vechi ziduri care blochează accesul la Dumnezeu” iar rugăciunea nu este nevoie să fie făcută pe baza unui crez, pentru că aceasta ne înalță deasupra diferențelor teologice. Astfel, este limpede că dl. Bănescu se delimitează de învățătura Bisericii considerând-o ceva vechi de care putem să nu ținem seama.

Preafericirea Voastră, oricui ocupă funcţia de purtător de cuvânt i se cere un lucru esenţial: să cunoască şi să exprime crezul instituţiei pe care o reprezintă. Ori din declarația dl. Bănescu rezultă că domnia sa se delimitează de crezul Bisericii. Această delimitare este totuna cu apostazia.

Pentru motivele exprimate mai sus vă rog, Preafericite Părinte Patriarh, vă rog să luați măsuri pentru îndreptarea dl. Vasile Bănescu și să vă asigurați că astfel de situații nu se vor mai repeta.

Cu stimă,


[1] https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/ierarhii-bisericii-ortodoxe-romane-s-au-reunit-la-resedinta-patriarhala-148338.html