Ura a învins rațiunea în cazul USR-istului Andrei Caramitru. Un răspuns la insultele aduse Patriarhiei Române în urma acordului cu MAI | #voceabisericii


USR-istul Andrei Caramitru este un exemplu concret de individ căruia ura, în cazul lui față de Biserica Ortodoxă și învățătura ei, i-a învins rațiunea. În urma acordului semnat între Patriarhia Română și MAI privind distribuirea Paștelui și a Sfintei Lumini credincioșilor de către clerici, voluntari ai Bisericii și forțele de ordine, acesta a avut un nou derapaj mizerabil insultând într-un mod abject Biserica și, implicit, pe credincioșii ei prin mai multe postări făcute pe profilul său de Facebook.

Redau mai jos spre analiză mesajele lui Andrei Caramitru, preluate dintr-un articol publicat pe portalul de știri ActiveNews, pentru a-mi demonstra afirmația că în cazul lui ura a învins rațiunea.

Spune Andrei Caramitru:

„Dar toată chestia asta numita BOR este doar o organizatie criminală, retrograda, retardata, corupta. Și ortodoxia ca rit creștin a devenit un coșmar rusofon criminal. Care ne tine in afara civilizației. Și nu are NICI o legătura cu Biblia și cu credința. NICI UNA. E un ISIS. O sectă demonică.”

„Toată nenorocirea din nordul Italiei a venit de la un meci de fotbal jucat la Milano. Cu echipa din Bergamo. Au fost doar câteva zeci de mii de oameni acolo. Acum noi scoatem pe străzi toți popii, toți polițistii si milioane de oameni. Milioane, nu zeci de mii.

Va las sa va gândiți ce se va întâmpla in următoarele luni. Si noi nu avem ventilatoare. Nu avem nimic”

După ce își înșiră acuzațiile fără să aducă vreo dovadă pentru vreuna (nici n-ar fi avut cum pentru că sunt false) concluzionează că Biserica este un ISIS, o sectă demonică.

Pe scurt pentru cine nu știe, ISIS sau Statul Islamic este o grupare teroristă, criminală, responsabilă pentru uciderea a zeci de mii de oameni în ultimii ani (prin împușcare, atacuri cu bombă, ardere de vii, decapitare sau răstignire), în principal în zonele Siriei și Irakului, dar și în alte țări din Orient sau Africa. Asta pe lângă alte atrocități comise. O organizație demonică.

Cu aceasta aseamănă Andrei Caramitru Biserica Ortodoxă Română. Doar simpla lecturare a scurtei descrieri a ISIS făcută mai sus ar fi de ajuns pentru orice om normal la cap să realizeze derapajul membrului USR.

Dar totuși să continui.

Andrei Caramitru numește criminală Biserica Ortodoxă Română, asemănând-o cu ISIS, deoarece dorește să ofere Paștele și Sfânta Lumină credincioșilor care doresc să le primească căci despre asta este vorba în acordul dintre Patriarhie și MAI.

Andrei Carmitru insinuează, făcând aluzie la un meci de fotbal din Italia ca fiind locul de unde a pornit epidemia în nordul acestei țări, că prin această acțiune se va înlesni transmiterea virusului Covid-19 însă acesta, după cum bine punctează jurnalistul Vlad Pârău, „ignoră, intenționat sau nu, prevederile acordului despre măsurile de protecție și distanțare a oamenilor care vor fi în teren sâmbătă seară, supralicitând doar frica irațională de contaminare, fără a demonstra o cauzalitate care să ducă la aceasta”.

După „logica” strâmbă a lui Andrei Caramitru ar însemna că toate supermarket-urile și alte magazine, zecile de mii de curieri care livrează la domiciliu mâncare și alte produse, în toată această perioadă ar fi cu toții niște criminali. Mâncarea, articolele de îmbrăcăminte și alte produse cumpărate/ primite prin curier nu vin la pachet cu Covid-19? Întreb doar, după logica lui Andrei Caramitru. În acest sens sunt de reținut observațiile pr. Mihai-Andrei Aldea publicate într-un articol pe situl Sfinției sale:

Pentru un om raţional este limpede că isteria împotriva împărţirii anafurei şi luminii de Înviere nu are niciun temei ştiinţific.

Zeci de mii de curieri ce aleargă prin ţară zi de zi, mai toate magazinele (şi) cu produse de bază sunt deschise. Slavă Domnului, altfel deja s-ar fi ajuns la genocid. Avem un număr de minimum 100.000 de angajaţi ce lucrează cu publicul zi de zi, la ei adăugându-se cca. 100.000 de lucrători ai Poliţiei şi Jandarmeriei. Avem, prin urmare, 200.000 de persoane ce intră zi de zi în contact cu restul populaţiei. La aceştia se adaugă însă şi angajaţi în alte domenii publice, pe care nu le-am mai amintit.

Toţi aceştia nu sunt priviţi ca vectori de transmitere a coronavirsului/gripei. De ce? Pentru că respectă normele de protecţie sanitară impuse de stăpânire.

Pentru 3-4 zile, ar urma să li se adauge cca. 20.000 de voluntari şi clerici, sub supravegherea Poliţiei şi respectând normele de igienă impuse.

Este o fluctuaţie de cca. 10%. Care, în situaţia măsurilor extinse luate automat de sărbători (deci şi de Paştile Catolic, şi de Paştile Ortodox, inevitabil, an de an) este o fluctuaţie şi mai mică. Oricum, nesemnificativă.

Este dincolo de iraţional, este de-a dreptul dement, să crezi că livrările, liber făcute, de pizza, aripioare picante ori supă de linte sunt mai sigure decât împărţirea de anafură şi lumină sub supraveghere Poliţie-Jandarmerie.

Este dincolo de iraţional, este de-a dreptul dement, să crezi că o fluctuaţie de sub 10% timp de 3 zile ar avea vreun efect semnificativ în răspândirea SARS-CoV-2.

Este dincolo de iraţional, este de-a dreptul dement, să crezi că măsurile de protecţie funcţionează pentru Poliţie şi Jandarmerie, funcţionează pentru curieri, şoferi şi feluriţi transportatori, pentru oricine, de fapt, dar nu pentru clericii şi voluntarii ortodocşi.

De la începutul acestei crize, spre numulțumirea multor credincioși (dar asta e altă discuție), Biserica Ortodoxă Română a respectat cu strictețe restricțiile impuse de autorități, ținându-i departe de lăcașele de cult. În plus, contrar acuzației că ar fi criminală, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat puternic în lupta contra noului coronavirus. Până în prezent Biserica noastră a cheltuit aproximativ 10 milioane de lei constând în donații în bani, aparatură medicală, alimente și produse de igienă. A pus, de asemenea, la dispoziția autorităților numeroase spații de cazare în mănăstiri pentru cei aflați în izolare sau carantină.

Andrei Caramitru sau partidul din care face parte ce a făcut pentru români în toată această perioadă? Câți bani au cheltuit? Și-au pus câteva dintre sedii la dispoziția autorităților?

Partidul din care face parte Caramitru a primit bani de la stat în perioada asta. Doar în prima decadă a lunii aprilie, conform Autorității Electorale Permanente, a primit 1.765.884,111.Dacă-l măcina grija pentru români Andrei Caramitru putea propune ca statul să nu mai finanțeze, cel puțin în perioada asta, partidele și să redirecționeze banii către spitale. Deci grijă față de români sau ură nejustificată față de Biserică?

„… chestia numită BOR este o organizație … retrograda și retardata”. Îi recomand să citească definițiile pentru retrograd și retardat din dicționar și ținând cont și de postările lui cu privire la Biserică să vedem cui se potrivesc acestea. Bisericii cu siguranță nu.

Dacă Biserica ține la adevărul de credință și la rânduielile ei vechi de 2000 de ani nu o face nici retrogradă, nici retardată. Doi plus doi fac patru și acum și peste 2000 de ani, dacă va mai fi lumea asta. Adevărul este imuabil. Așa cum rezultatul adunării doi plus doi va fi la fel indiferent de perioada de timp care va trece, la fel va fi și adevărul Ortodoxiei. Nu-i nevoie de confirmarea vreunui neo-comunist. Andrei Caramitru să urmeze studii de teologie înainte să afirme că Ortodoxia „nu are NICI o legătura cu Biblia și cu credința.” Nu o data și-a arătat Caramitru incultura în materie de religie, deci nu e în măsură să se exprime pe subiectul acesta.

Iar dacă este „coruptă” sau nu Biserica, asta o va decide o instanță judecătorească, dacă va fi cazul vreodată.

Și cireașa de pe tort, dacă încă nu v-ați convins cu cine avem de a face:

„Tare business. Să îl fortezi pe polițist sa dea amărâtului lumina și covidul. Si in doua săptămâni îi îngropi pe amândoi și le iei banii si de slujbă și de groapă”.

În accepțiunea lui Andrei Caramitru acordul dintre Patriarhie și MAI este o afacere prin care Biserica va câștiga bani din moartea sigură, după spusele acestuia, a polițiștilor și a celor care primesc lumina din mâna lor2.

Nu știu dacă să râd sau să plâng pentru nefericitul ăsta. Citiți cu atenție vă rog: Dacă moare polițistul care duce lumina înseamnă că aceasta este purtătoarea virusului. Dar lumina nu o  vor duce doar polițiștii, ci și clericii. Deci mergând pe cele spuse de Andrei Caramitru în două săptămâni vor muri și clericii. Deci cine mai face slujba de înmormântare, cine mai ia „banii de slujbă și de groapă” într-o Românie rămasă fără majoritatea clericilor?

Concluzie tot de la pr. Mihai Aldea: Nu există absolut nicio bază raţională şi ştiinţifică pentru isteria declanşată împotriva Bisericii. Există însă multă ură, invidie şi prostie.

Pe același subiect recomand: https://mihaiandreialdea.org/2020/04/15/partidul-caramitru-ne-o-me-ni-i-i-aa/


1 https://finantarepartide.ro/wp-content/uploads/2020/04/Subventii_partide_politice_aprilie_2020.pdf

2 Conform noilor modificări aduse acordului dintre Patriarhie și MAI polițiștii nu vor mai fi implicați.